Saturday, May 30, 2009

Sedikit tips untuk pemain gitar baru

Assalamualaikum.Saya pemilik blog ini ingin berkongsi pendapat tentang cara-cara bermain gitar-amatur.Saya pun baru 9 tahun main gitar ni.Pengaruh lebih pada trash metal atau apa-apa muzik berat.

Disini saya ingin berkongsi tips apa-apa yang patut berkenaan gitar(memula dulu start dengan gitar tong);

-Peringkat hijau

1.Kena la ada gitar.Serius ni.Apa kau ingat aku melawak?Kau bayangkan kalau dalam 1 kampung,15 budak baru nak belajar main gitar,pasal terpengaruh dengan video Scorpion Acoustica,problemnya 1 je gitar tong yang ada.Jadi camna kau nak mahir gitu kalau satu lagu kena sorang-sorang pinjam gitar untuk belajar?Kau ingat senang nak ingat jari letak kat tali mana,pastu mana nak ubah jari tu kalau sekali pegang je?

2.Pemilihan jenis tali.Tali akustik atau elektrik?Aku prefer tali elektrik pasal senang nak main.Kau nak strum senang,plucking senang,tukar kord senang,solo tipu senang,senang la.Tapi aku nasihat yang baru start try akustik.Nanti kau akan faham bila nak main gitar elektrik lak nanti.

3.Nanti aku sambung.

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA

EMASA