Sunday, April 29, 2012

3.0


PEMBERITAHUAN- Saya tidak mahu mengulas secara kritikal keadaan yang menjadi isu sekarang ini kerana banyak diblog blog lain membincangkan Bersih 3.0 ini. Dibawah adalah pemikiran saya yang ditaip di FB pada waktu waktu Bersih 3.0 ini berlangsung atau telah berlangsung. 




1-Saya tidak berada ditempat kejadian makanya saya tidak mengetahui usul cerita. Namun saya percaya bukanlah seperti begini yang kita mahu. Samada ia diperlukan untuk sebegini atau ada punca kenapa terjadinya begini, pada saya apa yang paling penting- kita pastikan diri kita tidak dipergunakan kerana saya percaya orang yang benar benar berfikir dan mampu berfikir tidak akan membiarkan dirinya menjadi pengikut saja.Apa pun maksud saya, terserah pada tahap pemikiran anda.

2- Saya lebih risau saudara mara kawan kawan kecil hati daripada pendirian politik saya sendiri. Jadi cara yang baik ialah mengatakan sesuatu yang berasas dan masuk akal.Pada saya setiap orang ada fasa sendiri iaitu menyokong pembangkang atau menyokong kerajaan (setelah melihat menilai dengan akal sendiri sendiri). Saya dah lalui yang satu dan sedang melalui yang satu lagi sekarang.

3-Jika kita mahu berfikir sejenak kerana kata bijak pandai-belajar daripada pengalaman. Saya teringat 1 pembacaan dulu selepas bergantinya kerajaan Suharto kepada BJ Habibie pada 1998, yang mana seorang rakyat Indonesia mengakui walau kerajaan Suharto tidak begitu bersih pentadbirannya, rakyat waktu itu masih tetap mampu mencari rezeki dan keadaan ekonomi masih selesa dibandingkan selepas mundurnya Suharto. Dan seterusnya adalah sejarah.

4-Aku dok bersihkan rumah kucing aku aja tadi.Beranak 3 ekor dihari BERSIH 3.0. Hehe. Kelakar kucing kucing itu. (menulis komen dalam berkaitan video yang ditampal kawan pada wall FB saya)

5-'Remember what God gave you, not what God yet to give you'

Tuesday, April 24, 2012

Monday, April 23, 2012

Monolog Auto Teller Machine

1-Pada Sabtu yang lepas, sewaktu saya mahu membayar pembayaran berkaitan melajukan internet, kad ATM saya ditelan oleh mesin ATM. Pengajaran untuk saya yang seorang gitaris amatur , hakikat yang mesin ATM juga berupaya berbunyi dan menelan mesra kad ATM.

2-Makanya saya menghubungi cawangan CIMB Parit Raja tadinya dan menyatakan keadaan yang telah past tense. Pegawai yang melayan mesra saya menyatakan kad ditelan tadi sudah dikira batal dan wujud keperluan untuk membawa lesen memandu, MyKad, dan asli surat beranak- jika biometrik pada MyKad gagal dibaca- semuanya untuk prosedur membuat kad yang baru.

3-Pernyataan masalah disini ialah saya tidak pasti asli surat beranak milik saya dimana? Di kampung atau berada dalam posesi saya di Batu Pahat ini.

4-Penemuan saya pada hal ini ialah isu kewangan boleh melanda sesiapa saja memiliki kad ATM biar banyak manapun isi akaun. (minus banyak manapun isi akaun untuk saya)

Sunday, April 22, 2012

Tak boleh blah disini



1-Baru mendapatkan ROTTW terbaru dengan cover Cromok. Membaca temuramah, jujurnya patut lebih padat lagi- saya berminat sangat sangat nak tahu lebih detail tentang Cromok semasa mereka di Wollogong dulu. Dan berkaitan Arwah Din. Saya juga mendapat tahu seorang sekarang pensyarah di UTM pernah menjadi rakan muzik garaj mereka dulu. Maklumat maklumat beginilah yang patut diketengahkan. Ia membuatkan penceritaan menjadi lebih 'mahal'.

2-Cromok, senjata rahsia metal Malaysia. Lagu I don't belong here, punyai nilai sentimental pada saya.Dan saya selalu mengulang lagu lagu yang pada saya anthem dalam hidup hidup saya sebagai- music sure catch a moment. (band kami memainkan lagu ini untuk malam Archi nite HBP USM, esoknya saya dan band saya telah menjadi hero pusat pengajian kami. Saya sendiri diberi senyuman manis oleh seorang senior perempuan yang menjadi tumpuan pelajar pelajar lelaki. He......)

3-Jujurnya Cromok, dengan kembalinya Chot telah lengkap. Jika saya minta mereka keluarkan album baru pun, konsert reunion mereka yang lepas pun tidak saya hadiri, jadi saya doakan yang terbaik pada kumpulan legenda ini.

4-Oh Sam asal Johor rupanya.



Friday, April 20, 2012

Proposal Defense II

1-Alhamdulillah. Saya berjaya melepasi Proposal Defense untuk proposal tesis saya tadi. Jam 9.46 pagi.

2-Panel yang hadir daripada 3 disenaraikan, cuma 2 dapat menghadirkan diri- Dr Lokman dan Prof Shakri.

3-Input input diberi mereka dapat juga membuka pemikiran saya yang agak kusut kebelakangan ini. Terima kasih. Terima kasih. Syukur Alhamdulillah.

4-Bersungguh sungguh, itu nama kedua saya selepas ini. Insya Allah. Minta doa teman teman yang sudi menjenguk baca blog saya yang tak semenggah mana ini.

5-Kalau ada pelajar yang mahu mendapatkan tips untuk Proposal Defense mereka, samada Master atau PhD, saya sukacita menulis disini supaya
  • Pastikan idea anda sangat sangat jelas (termasuk pernyataan masalah,kaedah penyelidikan (ini antara bahagian kritikal), tersusun dengan teratur dan mampu mendatangkan perasaan puas hati (impressed) pihak panel penilai.
  • Tidak semestinya slide power point mencapai berpuluh puluh, saya pun cuma 24 slide saja dan seorang kawan Master, lagi handal-10 slide saja. OK kalau anda mahu buat juga slide sampai berpuluh puluh (ada yang saya lihat 40 hingga 60 lebih slide), tak ada masalah.Cuma had masa perlu ingat. Anda perlukan input daripada panel, dan input itu yang penting sebenarnya, bukan penyampaian anda yang mesti nak cukup cukup masa yang diberikan (saya mengambil 46 minit daripada 1 jam masa diberi-25 minit untuk pembentangan dan baki soal jawab dengan panel), tapi pandangan daripada panel sendiri.
  • Bergantung pada nasih anda juga untuk pemilihan panel. Manusia pelbagai ragam. Kawan kawan saya mendapat beberapa orang panel yang menyoal hingga si kawan tadi 'blur' sejauh-jauhnya. Jujurnya bersedialah sehabis baik daripada slide 1 hingga habis.
  • Bagi beragama Islam, solat wajib, solat sunat hajat dan zikir adalah pelengkap diri terbaik. Doa mintalah pada Allah SWT agar dimudahkan. Ingat Allah SWT waktu senang untuk Allah SWT ingat kita waktu susah. Jujurnya kalau Allah SWT kehendaki, apa saja boleh jadi.
  •  Kalau boleh sampai awal ke tempat pembentangan. Untuk belajar penggunaan projektor. Serius.Waktu saya sampai ke bilik tutorial (tempat pembentangan) tadi, cuma saya dan seorang panel- Dr Lokman, yang bertungkus lumus memastikan projektor berfungsi. Nampak macam remeh, tapi silalah belajar serba sedikit hal teknikal alat bantuan mengajar ini.
  • Kalaupun 'blur' tak dapat jawab, buat buatlah ikhlas mengambil catatan pandangan panel panel anda.
  • Tahniah saya ucapkan untuk anda yang akan melakukan Proposal Defense kelak.Janganlah risau sangat kalau anda bersedia dari awal. Kadang kala nasib juga memainkan peranan.

Tuesday, April 17, 2012

Just rambling

 'Hmm....Those guys seems familiar eh?' (random pic of Danny Trejo)


'No. We're not. And buzz off Pop' (From Dusk Till Dawn movie)


 'But you sure as hell know me huh Punk?' (From Dusk Till Down movie)


 'The hell did you said to me and my bro? (From Dusk Till Down movie)


 'Guess we need to settle as a man, no?' (Machete movie)


 
 'All right Pop, you win (but we'll sure meet again)'


'Good boys.Once you finished with whatever you're doing, clean this chopper for me'


 
 'What? Repeat it again. Please.'


'You sure don't have a sympathy for an old guy with kids...Do you?'


'Uhuh...Don't get me wrong. I'm sure goin to help. By helping taking care those toddlers for you. Epic eh?'

 
 'But you're still goin to shoot me...Do you?'


 'I guess you're taking joke too seriously, huh? (from Batman and Robin movie)'


 'That's more like it'




















'Sonofabit...........'













Cara halus dan 'membunuh'

http://www.dinar-emas.com/vaticans.html#axzz1sHREZPJShttp://www.dinar-emas.com/vaticans.html#axzz1sHREZPJS

Monday, April 16, 2012

PTPTN II

Copy daripada FB saya. Perbincangan bersama rakan rakan.

'Saya selalu terfikir yang zaman sekarang pelajar pelajarnya beruntung dengan adanya PTPTN. Zaman zaman dulu bila dapat masuk universiti tapi gagal dapatkan biasiswa maka terpaksalah lupakan aja peluang.Macam Emak saya sendiri.Terpaksa cari kerja dari Pontian hingga ke Muar.Kerja kilang aja pun.Itu jumpa Ayah saya tu.Hehe.Saya dulu pun pernah terfikir kalaulah PTPTN daripada pinjaman menjadi biasiswa, dan kemudian fikir fikir semula PTPTN itu sendiri dah besar nikmat.Ramai anak anak Melayu yang dapat peluang untuk mulakan langkah pertama ke peringkat pengajian tinggi dengan pinjaman PTPTN ni.Saya salah seorang.'
· · 23 hours ago

    • Rafi Samian Kalau di beri cara percuma kagi baik, tak mebebankan rakyat dimasa akan datang... Kerana itu pun duit dari rakyat juga
      23 hours ago ·
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Betul tu Rab.Cuma kami yang dapat PTPTN ni dianggap dah berhutang.Perlulah bayar.Kalau ada gantian PTPTN yang lebih baik dan tak membebankan maka bolehlah.Kalau semua orang harapkan biasiswa, rasanya cukup ke?Dan rasanya tak semua layak untuk dapatkan biasiswa.
      23 hours ago · · 1
    • Din Brasco Hehe..zaman saya masuk u dulu takde ptptn....yg ada pinjaman jpa, mara atau bisiswa dari keduanya..
      Masa tu hanya yang dikategorikan sangat cemerlang saja yg boleh masuk u. yang agak kurang cemerlang kebanyakkanya memilih masuk maktab perguruan atau pon terus ke sektor pasaran buruh separa mahir.......sungguh beruntung remaja zaman sekarang walaupon result peperiksaan spm mahupon sptm cukup2 makan tapi dengan adanya sistem pinjaman ptptn boleh melanjutkan pelajaran di ipta mahupon swasta....kalau dulu sahkan ipta swasta, ipta kerajaan pon belom tentu dapat merasa baunya....sungguh beruntung!!! Tapi timbul pulak golongan middle class student yang tidak mengunakan peluang yg ada mengembirakan ibu bapa dirumah, tetapi mencari publisiti murahan dijalan2 raya dengan demo yang meloyakan!!...Kita Malaysia!! tidak sama dengan Mesir, Syria, Usa....malah jauhkan jatidiri kita dari budaya jalanan indonesia...jauhkan..jauhkan..malah jauuhhh...
      21 hours ago · · 1
    • Din Brasco Rafi Samian: cuba namakan negara yang beri penduduknya pendidikan tinggi secara percuma....saya nak apply permanent resident kat negara tersebut....name it!!
      21 hours ago ·
    • Monolog Si Paradox http://en.wikipedia.org/wiki/Free_education
      http://stats.uis.unesco.org/unesco/TableViewer/tableView.aspx?ReportId=163
      ni antara post negara yg sediakan free education....
      tp for FYI, students will have to pay enormous amounts of money in forms of living expenses, health insurances..etc. And in those so called free countries it costs more than the countries who actually charge the education :D
      en.wikipedia.org
      Free education refers to education that is funded through taxation, or charitabl...See More
      15 hours ago · ·
    • Monolog Si Paradox btw, kualiti pembelajaran dalam universiti yg memainkan peranan~pendedahan, fasiliti, kemudahan, R&D tu yang penting bagi berbaloi atau tidak kita PINJAM PTPTN..sbb byk course 20-30K untk 2.5-3 tahun pembelajaran tp bila keluar sijil cuma laku dalam malaysia dan mahasiswa lebih kepada politik dari isi :D
      15 hours ago ·
    • Rafi Samian Abis anak2 org kaya pun mengharapkan dan layak mendapatkan biasiswa, kadang2 aku perlik gak sedangkan mereka manpu megeluarkan ongkos sendiri (adakah itu politik)
      14 hours ago ·
    • Monolog Si Paradox yeah~politik~yela kannnn~spe xnk bnda free~hohohohoho~gaji 10k pun kalau dpt bnda free ambik gak~lol
      14 hours ago ·
    • Din Brasco okay..Turki..nanti aku tanya kawan aku kat sana..
      9 hours ago ·
    • Din Brasco Tapi bab sijil laku hanya kat Malaysia tu aku kurang setuju....sbb ramai kawan aku hanya keluar dari Politeknik dan diterima bekerja di Aussie, UK, dan termasuk aku sendiri juga diterima ...rasanya takde diskriminasi kot..yang penting CEMERLANG adalah kuncinya...
      9 hours ago · · 2
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Apa yang saya nampak ialah peluang sama rata disediakan kerajaan untuk anak anak Melayu terutamanya bersaing dalam pembangunan modal insan negara.Itu lebih penting.Dan saya bersetuju untuk membayar hutang PTPTN saya.
      5 hours ago · · 2
    • Momotarosan Fakhrul sy plak memikirkn peluang utk adek2 n baik sy berkerja cume wang membataskn sy untk blajar
      4 hours ago ·
    • Momotarosan Fakhrul untung sungguh anak2 zaman sekarang blajar lah sunguh2 ye wahai adek2 ku
      4 hours ago · · 2
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Saya tertanya tanya juga bila anak anak menteri orang berkuasa pun banyak dihantar belajar universiti luar negara. Ehem ehem.
      4 hours ago ·
    • Monolog Si Paradox bukan turki je kot ada free education~link kt atas tu ada provide negara yg bg free education~tp depends la dia bg free tahap mana~ada yg smpi universiti pun free gak~ada yg tahap sekolah mngah je free..sijil mmg laku kt dlm malaysia je~klu spe pg politeknik kije kt luar negara tu depends dia ada experience pkrjaan or kos dia dtg dari segi tenaga mahir or universiti yg dia blajar mmg ada usahasama dgn negara luar mmg ada je~klu nk ikutkan SPM pun blh kije luar negara tp jadi tukang cuci pggan la~kije kt watson ke~jnji ada pasport je~tp klu dlm segi professional cth mcm doktor, peguam, etc kna pi uni lain kot kt oversea.klu dpt tajaan mmg best la..klu nk bndgkan pncapaian universiti2 malaysia mmg jauh ktgglan even da lbh brpuluh tahun bertapak dpt title Universiti brbnding negara lain...lagi 1 CEMERLANG bkn 1 sbb..pernah bkrja dgn mahasiswa 4 flat dari uni terkenal dlm malaysia tp bila buat kerja kerani pun failed? :D
      4 hours ago ·
    • Monolog Si Paradox aku pun setuju bayar PTPTN tapi gaji dalam MALAYSIA kecil + taraf hidup melampau buatkan tak mampu nak bayar~cmne?hahaahaha~suck gile life after study~lol~
      3 hours ago ·
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Aku terfikir tak perlu mansuh PTPTN tapi tambah baik lagi PTPTN.Soal bayaran tu agak perit.Cuma memang kena bayarlah juga.Rezeki masing masing lepas habis belajar.Sambung belajar ke dapat juga merasa biasiswa.
      3 hours ago · · 1
    • Mohammed Azrir Ramli PTPTN tak salah, Bunga dia tu yang orang tak setuju.
      2 hours ago ·
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Aku setuju dengan Halim berkaitan kualiti pembelajaran dalam universiti. Dan jawapan yang aku jumpa ialah kita tak dapat ubah cara universiti, kita yang kena ubah diri sendiri.Agak lambat juga aku dapat jawapan ni.Berkaitan bunga tu aku setuju kalau dapat dikurangkan atau dihapuskan terus. PTPTN patut dimantapkan lagi.
      2 hours ago ·
    • Mohammed Azrir Ramli Tak semua student manfaatkan PTPTN diorg untuk keperluan pendidikan mereka. Almost 70% akan habis dekat handset & gadget. Cuma, kenapa PTPTN tak laksanakan satu sistem semacam biasiswa. Mana mana student yang gagal, tarik balik PTPTN dia untuk sem seterusnya. Dan bagi mereka yang cemerlang, mereka tidak perlu bayar semula. PTPTN sbenarnya membantu, tetapi cenderung kearah untuk dipolitikkan, bukan untuk mambantu, tetapi membebankan dgn Kadar faedah yang tinggi lansung tidak logik akal.
      2 hours ago ·
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Aku pernah ada pengalaman PTPTN ditahan 1 semester sebab pointer bawah 2.0 tahun 2007 dulu.Tak silap 3 kali pointer bawah 2.0 akan ditarik pinjaman PTPTN.Aku kena sekali taubat dah.Pinjaman kepada biasiswa pula sekarang pun dah memang akan tukar kepada status biasiswa untuk pelajar cemerlang(lupa berapa kelayakkan cemerlang).Tak silap aku daripada 12 ribu yang ditukar kepada biasiswa, 9000 orang adalah pelajar Cina.Statistik dah menghuraikan sesuatu disitu.
      2 hours ago ·
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Aku terfikir pemberian baucer buku RM200 adalah satu langkah bijak untuk elakkan pelajar berhabis ke lain.PTPTN patut cuba beri baucer saja untuk baki duit akaun lepas tolak yuran apa semua.
      2 hours ago ·
    • Muhammad Fahmi Taqiyuddin Aku teringat cerita lama ada seorang kawan buat deposit kereta guna duit PTPTN.Aku tumpang gembira sekejap bila dengar cerita.
      2 hours ago ·

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA

EMASA