Saturday, September 27, 2014

Custom II

 This is my custom order guitar. From the last conversation with seller, the guitar is going to get paint right now. Hopefully.

 

 No. I am not using the Gibson logo on mine.
 
 The seller messed my order by wrongly informed the factory by using the flag inlay ala ESP Eclipse, no. I asked for block inlays. 

Actually I refused to accept this finished guitar (the left one) due to wrong inlays, wrong headstock inlay, and 22 frets instead of 24 frets as I order- I should have the guitar right now. But no. I pressed the seller to correct the messed first thus I wait for 2 months now, instead of 4 weeks as promised. Sigh.

Harta baca

1-Saya tak pasti anda. tapi kegemaran membaca adalah apa yang paling saya suka, selain bermain gitar.

2-Apa apa saja dibaca. Dahulu pernah seorang guru tuisyen saya memperlekehkan saya bila saya menyebut saya juga membaca komik. Entahlah itu sikap yang patut ada atau tidak pada seorang guru yang dibayar.

3-Banyak membeli buku banyaklah juga yang hilang. Selain ruang menyimpan yang terhad. Koleksi koleksi kesayangan saya seperti Guitar World, G&B UK, Roda Roda, ROTTW, Pendekar Laut semua generasi, Wira Tunggal generasi pertama, buku buku hadis cerita nabi sufi wali, buku buku politik hujung 90 an, buku buku tertentu terjemahan DBP dan yang ringan ringan. Asalkan boleh dibaca.

4-Dan musuh utama dalam menyimpan buku majalah selain tikus, kucing liar, anai anai ialah rakan kenalan. Pernah satu beg komik Wira Tunggal saya hilang dipinjam seorang rakan, satu beg komik Shin Chan yang dipulang cuma 2 saja. Sebuah buku tulisan Isa Muhammad Dawud juga hilang dibuat harta oleh orang lain. Itu yang saya ingatlah.

5-Sejak itu saya akan hafal tajuk buku, cari diinternet, download. Untuk buku buku berbahasa Inggeris. Untuk komik pula saya cari yang dalam format PDF atau jpg. Puashati juga macam ni.

Wednesday, September 24, 2014

Berbual

1-Suatu masa saya mengikut seorang senior, semasa di USM, untuk bertemu dengan upline MLM beliau (proses menghasut pelajar pelajar universiti dengan bekal PTPTN). Kami bertemu di Restoran Khaleel depan USM pintu Bukit Gambir.

Berbual berbual, upline tadi adalah seorang alumni UIA. Nampak agak mewah juga dengan style, dan dimasa orang masih belum ada 2 ke 3 tiga telefon seperti hari ini, upline tadi dah mula dulu dah.

Jadi kemudian kami berbual tentang prospek MLM, tapi sebelum pergi jauh, upline tadi memintas kata, begini- 'Kita ni bercakap tentang bisnes yang potensi ratus ribu malah juta pun boleh. Takkan nak cakap tentang hal macam ni kat restoran mamak?'

Sampai sekarang saya gelak bila teringat senior saya tadi ini. Beliau tidak meneruskan MLM ini, tapi kemudian menyertai entah MLMlain pula yang bertemakan restoran, kemudian dengarnya menguruskan akaun syarikat luar negara dan macam macam lagi. Agak berjaya hidup, tapi bukan sebab MLM.

Jauhilah MLM, cong aja semua tu.

2-Semasa darjah 4, saya mengambil kelas tuisyen Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris di Rambah. Salah seorang anak jiran sebelah cikgu tuisyen saya ini, India, juga bersama sama belajar. Sebulan RM50 aja. Dulu RM50 ni besar nilainya. Bila minta Ayah duit untuk bayar yuran tuisyen, takut betul kalau duit hilang. Depan pagar kelas tuisyen baru dapat pegang duitnya. Tak sampai 10 minit bertukar tangan dah. Teringat ada seorang kawan perempuan, yang setiap kali masa bayar yuran akan meminta tangguh. Ayah kerja sawit. Kesian dengar. Cun juga. Kali terakhir jumpa waktu PLKN 2004. Muka dah macam Amoi tapi mata tak sepet.

Balik pada kawan India tadi, ada sekali Deepavali, kami sekelas tuisyen- dalam 4 ke 5 orang saja, pergi ke rumah kawan India tadi. Sebelah rumah aja. Minum air gas, nak makan takut takut. Kunyah maruku.

Jadi salah seorang kawan tuisyen saya yang lain, Mamat namanya, mengenakan kawan kami yang India tadi. Nama kawan India tadi saya dah lupa, ini cerita tahun 1996 dulu. Kami memang bergurau agak advance untuk pelajar darjah 4.

Satu demi satu perkataan disebut Mamat yang kemudian diulang kawan India tadi.

Mamat mengajar kawan India tadi mengucap 2 kalimah syahadat.

Tidak mahu kalah, kawan India tadi meminta pula Mamat menurut apa yang dicakapnya. Kemudian dikatanya Mamat dah masuk Hindu.Saya dan kawan kawan lain tergelak aja.

Tak lah. Tapi kawan India ni kalau keluar daripada rumah masuk ke kelas tuisyen, menurut cakap Cikgu tuisyen sendiri, memang dia beri salam Assalamualaikum.


Monday, September 22, 2014

Mati hidup semula

1-Lesen kenderaan. Saya memeriksa lesen kenderaan saya baru baru ini dan mendapati telah 2 bulan tamat tempoh. Berkata begini membuktikan tanpa ragu atheis agnostik yang Tuhan memang wujud.

2-Saya Google maklumat berkaitan dan mendapat tidak menyeluruh maklumat diberi blogger blogger yang menyentuh tentang menghidupkan semula lesen. Antara pertanyaan saya pada waktu mencari ialah
  • Nak bawa gambar ke tidak? (Tak payah. Maklumat MyKad boleh diakses untuk buat lesen baru. Lain kata gambar pada Mykad itulah gambar pada lesen baru nanti. Nasiblah kalau gambar lama)
  • Berapa ringgit kena bayar? (Bagi yang lesen dah sedia mati maka automatik kena bayar untuk 2 tahun (RM62)
  •  Berapa ringgit untuk berapa tahun (2,3, 5)? (Saya bayar untuk 3 tahun RM92)
  • Lama tak nak siap? (Bergantung pada berapa ramai orang awam yang sama sama terlupa lesen dah mati. Kata lain sekejap aja. Saya 5 minit aja)
  • Boleh ke pergi pejabat pos atau JPJ memandu sendiri kenderaan biarpun lesen telah mati tetapi berniat menghidupkan semula? (Saya dah)
  • Pukul berapa pejabat pos atau JPJ buka pagi pagi?
  • Pejabat pos sekarang dah boleh hidupkan semula lesen? (Saya Google dan baru tahu, tak silap sebelum hujung tahun lepas dah boleh buat lesen dipejabat pos)
  • Lesen lama kena beri untuk gunting lupus tak?
  • Kalau tak nak beri lesen lama sebab nak simpan buat kenangan? (Saya simpan)
3-Maka saya memilih pejabat pos. Datang pagi jam 8.30 pagi. Selesai semua.

Wednesday, September 17, 2014

Custom.

Custom Single cut inspired by LP Custom (No Gibson logo inlaid)
AFD style finishes
24 frets/Ebony
EMGs
With hardcase

 Factory sample
 

Tuesday, September 16, 2014

Teh Tumpah Tanda

1-Dalam perjalanan balik ke hostel setelah membungkus nasi, jatuh air teh ais saya ke lantai van bahagian pemandu. Saya rasa dah gantung elok elok. Jatuh juga.

2-Waktu menggantung teh ais itu pada tombol aplikasi bakar rokok kenderaan (TOBAKO?), saya terasa sesuatu. Yang mana orang kata petanda, tanda, sign, benda nak jadi.

3-Bleakkk (bunyi jatuh air bungkus dengan perlanggaran kiub kiub ais). Saya terasa tidak sedap hati. Apa pula tanda?

4-Kita semua pernah hadapi keadaan ini. Terasa hati tak sedap tiba tiba, jadi pula nantinya benda bukan bukan yang seperti signal pada sesuatu nak jadi. Apa dia? Atau anda pernah rasa telinga berdesing tiba tiba? Perubatan moden ada penjelasan, rujuk hadis pun ada cerita.

5-Atau kita boleh berfikiran positif dengan mengolah tanda tanda tadi sebagai bukti kita ada kuasa psikik?

6-Kita rupa rupanya adalah superhero. Yang menanti masa menunjukkan kekuatan luarbiasa.

7-OK. Selamat berehat. Selamat Hari Malaysia.




Thursday, September 11, 2014

Dapat akses blog semula.

1-Alhamdulillah, godek godek sana sini tiba tiba dapat semula akses blog ni. Gmail dulu bermasalah, sebab teraktif phone code verification, sekali nombor dah tak pakai, dah tak dapat akses kod untuk login blog.

2-Dekat setahun agaknya tinggal blog ni. Macam macam cerita. Ada pahit manis ada tak sangka.

3-Wow!

4-Tapi medium blog ni rasanya dah diambil Facebook. Lain kata tak sehangat dulu sangat. Iya? 50/50.

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA

EMASA