Sunday, November 28, 2010

Facebook-Did I just change my mind or is it because...what?Something dillusion?

1-'EDITED' (I SHOULD NOT CHANGE WHAT I WROTE HERE BEFORE...THOUGH IT DID HAPPENED.WHATEVER)

2-When I looked back at the old one, the old memories flying back to me. So I decided its never a problem to have 2 in a life. There it is.

3-So now I guess its more than just a sentiment and personal matters since friendship cannot be sell and trade.COD is not to be discuss though.

4-Thanks for the request guys!!

p/s-Odin Mftaqiyuddin

Wednesday, November 24, 2010

Dilema bermuzik?

Semua orang termasuk binatang punya minat tersendiri. Ada yang suka mengumpat, tikam belakang,curang, merasuah dan menerima rasuah, meniru assignment, menipu pelanggan, berpura-pura, mengumpul setem, menambah koleksi aweks/perempuan, menaikkan harga barangan, menyeludup, menulis, berjudi, bercakap bohong seperti ahli politik/menteri/YB, bekerja, main snooker, merempit, mengubahsuai enjin kereta/motor,membaca,tidur,membela kucing,bermain gitar/muzik,melancong,mendekorasi rumah,mengintai,SMS pakwe/makwe,membuli,cerita hantu,berlagak seperti isteri menteri,berangan,berkhayal,mencuri sport rim,mereka-reka cerita Hang Tuah orang Cina,main PS2,nasi kandar,mengkaji sejarah,bohsia,bercium seperti artis,berforum, dan lain-lain.

Aku suka bermain gitar/muzik. Kontranya antara semua ni muzik selalu dipandang lekeh.Korang kata habis tu yang rasuah tu tak keji?Tapi tu kan amalan biasa kan?kan?kan?Pura-pura tak tahu pulak konon.Ikut koranglah kalau nak buat benda-benda negatif tu.Mak Bapak korang pun tak larang ni kan aku nak sound?Heh.

Tona serius-Waktu aku mula start main muzik dulu, orang tua aku larang aku jadi pemuzik. Aku faham kehendak orang tua aku. Tumpu pada pelajaran dulu yang depa nak. Depa tak la larang aku bermuzik tapi kenalah tahu hadnya. Ok. Alhamdullillah aku sampai juga level yang kira ok dalam akedemik even SPM aku macam haram, tu salah aku la.

Semakin bertambah usia dan pemikiran ditambah pembacaan, aku tengok untuk bermuzik ni perlukan nasib dulu baru pengetahuan.

Malaysia terlalu ramai orang yang digelar artis.Dari situ jika kau berwajah kacak,jelita,manis,ketinggian model,seksi,takda otak(cakap tak fikir panjang),masih single adalah kelebihan, dan lain-lain dan kau bernasib baik kau boleh merecup ke puncak kemahsyuran.

Pengetahuan?berapa ramai yang so called artis ni tahu baca not/teori muzik?ok la berapa ramai pemuzik terutama gitaris yang tahu menulis dan membaca not?Aku tahu sikit-sikit la even aku tak sampai tahap profesional.Ok aku memang tak cukup syarat.Rupa takda, ilmu pun sikit aja. I admit.Dan aku pemuzik amatur...NOKTAH

Tapi bila dikatakan bermuzik aku rasa tak semua orang faham konsep sebenarnya. Muzik pada aku ialah sesuatu yang kita minat samada nak main,dengar,belajar,gubah,buat duit atau apa-apa saja asal bukan tarian haram atau muzik macam Namewee tu. Totally rubbish.Racist and offended.

Pendek kata bermula dengan minat lama-lama menjadi hobi. Untuk menjadi karier aku tak rasa menjamin sangat. Dilema. Kalaulah boleh aku dah jadi pemuzik sepenuh masa juga.

Outlet juga tak sebanyak mana. Terutama di kawasan-kawasan slow development macam Pontian, tempat aku. Harapkan dinner waktu sekolah,talentime,persembahan Hari Guru, dan lain-lain. Barang nak satu tempat untuk perform/rehearse pun takda.Modal untuk buat lanskap taman bunga/majlis keramaian/kroni ada pulak kat setiap tempat.

Ikut pemahaman aku. Pemuzik dan muzik dikaitkan dengan benda negatif.Ok.Aku ada otak jadi aku faham maksudnya.Contoh dalam kelab malam/pub dll dengan arak,perempuan seksi,tempat-tempat gelap,percampuran lelaki perempuan memang memungkinkan benda-benda negatif terjadi.Ok aku setuju begitu.

Aku pun menyampah tengok dengan seluar pendek, nampak pusat tapi nak cakap pasal moral?Atau perempuan seksi kemudian terjerit-jerit menyanyi.Aduhhh......Konsert?Kau fikir sendiri.

Tapi setiap pagi hari kita menyanyi lagu Negaraku atau at least menyanyi dalam hati?

Then ada yang kata muzik hukum haram. Tapi kenapa ada nasyid?Muzik juga kan?

Ada yang jawab nasyid tu boleh asal saja ada memuji-muji Allah,mengajak kepada kebaikan, tutup aurat, berdakwah, dan lain-lain.

Tapi tetap akhirnya muzik juga kan?Aku cuma lame man aja kalau nak cerita pasal muzik dan Islam. Muzik selain nasyid tak boleh berdakwah?

Masalahnya ialah pembawaan manusia tu sendiri. Full Stop.

Then ada yang kata tu la Melayu minat hiburan aja.

Kenapa sempitkan otak sampai macam tu sekali?

Metallica bermuzik dan jual 80 juta unit album. Nusrat Fateh Ali Khan terkenal dengan muzik Qawwali(boleh dikatakan muzik sufi), AR Rahman terkenal dengan hasil kerja gubahan berkualiti,Sham Kamikaze ada signature gitar sendiri,P.Ramlee legenda, Iwan Falls hero Asean,Yusuf Islam pun dah start bermuzik lagi dll.

Maksud aku disini ialah potensi.Potensi boleh digunakan untuk buat duit kalau disertai nasib,pengetahuan dan yang sepatutnya.

Instrumen muzik pun satu lagi halangan. Nak kualiti harganya mahal.Nak murah kualiti pakai hari ini tahun depan beli lain. Gitar Gibson Les Paul Standard cecah harga ribu belas-belas ribu puluhan ribu. TGM, Santa Cruz, Omiya, Kapok, GIO, SX, Squier dll jenis low end pun harga selalu tak logik.

Jarang aku dengar ,atau memang tak ada, orang konsepkan muzik as an opportunity.Jual album,ringtone dll tu memang buat duit.Bisnes.Tapi mana karismanya?

Dah dengar Tubular bells?

Guna la sel otak sendiri untuk berfikir.Atau google.

Monday, November 15, 2010

CELCOM BROAD BAND = DRAKULA..THEY SUCK!!

Salam

Minta pegawai yang dikatakan tersebut hubungi saya semula dan untuk pengetahuan saya telah panjangkan aduan saya pada SKMM semalam.

Terima kasih.

From: Careline
To: "oddmetalia@yahoo.com.my"
Sent: Tuesday, 26 October 2010 21:30:29
Subject: Re: Re: ATTENTION TO MANAGER-TIDAK BERPUASHATI DENGAN MUTU PERKHIDMATAN CELCOM BROADBAND ADVANCE PACKAGE(RM98.00)

Salam Sejahtera



Encik Muhammad Fahmi Taqiyuddin



Terima kasih di atas e-mel encik.



Pihak kami telah membuat siasatan menyeluruh berhubung aduan encik dan mendapati liputan bagi kawasan tersebut adalah terhad untuk liputan 3G.



Sehubungan itu, pihak kami telah membuat usul supaya kawasan tersebut dinaikkan taraf liputannya. Celcom telah pun telah pun merancang aktiviti penaikan taraf liputan dan dijangka siap pada akhir 2011. Untuk pengetahuan encik , kelulusan untuk membangunkan liputan di sesebuah kawasan itu akan mengambil kira beberapa faktor daripada pelbagai sudut oleh pihak yang berkenaan.



Salah seorang pegawai kami telah cuba menghubungi encik pada 26 October 2010,untuk memberikan penjelasan lanjut, namun ianya gagal.

Kesulitan yang dihadapi ekoran perkara ini adalah amat dikesali. Maklum balas encik amat dihargai dalam membantu kami menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dari semasa ke semasa.




Terima kasih.


Nazrul Hadi Mohamad
Pengurusan Perhubungan Pelanggan
Pengurusan Interaksi Pelanggan


Sent:Monday, October 25, 2010
To:Careline
From:oddmetalia@yahoo.com.my
Subject:Re: Re: ATTENTION TO MANAGER-TIDAK BERPUASHATI DENGAN MUTU PERKHIDMATAN CELCOM BROADBAND ADVANCE PACKAGE(RM98.00)

Salam sejahtera

Saya memberi tempoh sehingga Jumaat 22 Oktober 2010 yang lepas untuk menerima penerangan daripada pihak Celcom tapi apakah yang dibuat?Apakah pihak Celcom fikir saya bergurau?

Perlukah saya meneruskan aduan saya kepada SKMM dan pemberitahuan dalam forum-forum internet tentang kelemahan perkhidmatan Celcom?

Minta jawapan segera.

Terima kasih.

From: Careline
To: "oddmetalia@yahoo.com.my"
Sent: Thursday, 21 October 2010 0:31:51
Subject: Re: ATTENTION TO MANAGER-TIDAK BERPUASHATI DENGAN MUTU PERKHIDMATAN CELCOM BROADBAND ADVANCE PACKAGE(RM98.00)

Salam sejahtera.

Encik Muhammad Fahmi Taqiyuddin

Terima kasih kerana menghantar e-mel kepada Celcom berhubung perkhidmatan Broadband di Rimba Terjun, Pontian.

Siasatan terperinci telah dimulakan oleh Bahagian Rangkaian dan Operasi (Selatan) Celcom terhadap maklum balas encik. Sebarang semakan boleh dibuat menggunakan nombor rujukan kes: C101021-25169041.

Kami amat menghargai maklum balas yang telah diberikan kerana ia dapat membantu kami menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dari masa ke semasa.


Terima kasih.



Irma Aneeza Sani
Pengurusan Interaksi Pelanggan
Perkhidmatan Pelanggan








Sent:Monday, October 18, 2010
To:Careline
From:oddmetalia@yahoo.com.my
Subject:Re: ATTENTION TO MANAGER-TIDAK BERPUASHATI DENGAN MUTU PERKHIDMATAN CELCOM BROADBAND ADVANCE PACKAGE(RM98.00)

Salam Hormat.

Dibawah disertakan maklumat yang dikehendaki. Minta diberi perhatian serius.

1. Nombor telefon bimbit / pelan data Celcom-0194514786/0194880317(BB)
2. Jenama dan Model Telefon bimbit / Kad Data 3G / Peranti lain yang digunakan / PDA / Komputer riba-VODAFONE K3565Z/DELL XPS M1530.
3. Sistem Operasi yang digunakan (Leopard/Tiger/Windows/XP/Vista -etc)-WINDOWS 7 ULTIMATE 32 BITS/4gb RAM/500GB HDD
4. Web browser yang digunakan? (Mozilla/IE/Netscape/Opera- etc)-MOZILLA FIREFOX 3.6.8
5. Tarikh dan masa berlaku -JUN/JULAI/OGOS/SEPTEMBER/OKTOBER 2010
6. Lokasi tuan/puan ketika mencuba perkhidmatan 3G (Alamat Penuh)-NO12,TMN RIMBA JAYA,RIMBA TERJUN,82000,PONTIAN,JOHOR
7. Isyarat liputan di skrin telefon bimbit atau di komputer riba tuan/puan-80%(EDGE/GPRS) 20%(HSDPA/3G)
8. Mesej yang tertera semasa masalah berlaku-NOT CONNECTED/POOR
9. Nombor alternatif yang boleh dihubungi-0174492860

Terima kasih. Minta balasan semula secepat boleh tentang apa langkah yang diambil pihak Celcom.

From: Careline
To: "oddmetalia@yahoo.com.my"
Sent: Monday, 18 October 2010 0:35:42
Subject: ATTENTION TO MANAGER-TIDAK BERPUASHATI DENGAN MUTU PERKHIDMATAN CELCOM BROADBAND ADVANCE PACKAGE(RM98.00)

Salam Sejahtera

Tuan/Puan

Merujuk kepada aduan tuan/puan berhubung perkhidmatan Broadband, kami ingin merakamkan rasa kesal di atas kesulitan yang dialami.

Sehubungan itu, kami ingin memohon jasa baik tuan/puan untuk memberikan maklumat seperti di bawah bagi memudahkan pihak kami menjalankan siasatan lanjut dengan segera:

1. Nombor telefon bimbit / pelan data Celcom-0194514786
2. Jenama dan Model Telefon bimbit / Kad Data 3G / Peranti lain yang digunakan / PDA / Komputer riba
3. Sistem Operasi yang digunakan (Leopard/Tiger/Windows/XP/Vista -etc)
4. Web browser yang digunakan? (Mozilla/IE/Netscape/Opera- etc)
5. Tarikh dan masa berlaku
6. Lokasi tuan/puan ketika mencuba perkhidmatan 3G (Alamat Penuh)
7. Isyarat liputan di skrin telefon bimbit atau di komputer riba tuan/puan
8. Mesej yang tertera semasa masalah berlaku
9. Nombor alternatif yang boleh dihubungi

Maklum balas tuan/puan amat dihargai dalam membantu kami menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dari masa ke semasa.

Terima kasih.

Nazrul Hadi Mohamad
Pengurusan Perhubungan Pelanggan
Pengurusan Interaksi Pelanggan

Naahh...

Cold November Rain

Tribute to aimanku/ceritahantu II

Malam sahur terakhir

Pada waktu sahur terakhir sebelum raya baru-baru ini, keluarga penulis, keluarga Mak Andak dan keluarga Mak Usu berkampung dirumah Arwah Atuk. Selesai bersahur kami duduk berkumpul diruang tamu berbual-bual. Tradisinya cerita seram mesti akan keluar juga.Disini dikongsikan bersama;

1-Di Felda, tempat penempatan keluarga Mak Andak pelbagai cerita hantu dan seram mewarnai kehidupan didesa Felda tersebut.Penulis amat menggemari suasana pagi di sana.Sejuk dan tenang hati. Ok.Berbalik pada cerita seram- Mak Andak menceritakan tentang seorang pemandu bas kilang yang kita boleh gelar sebagai Din Paku.

Selalulah Din Paku ini mengalami pelbagai cerita seram. Memandangkan berjiran di Felda, Din Paku tidak lokek berkongsi cerita kalau-kalau berjumpa di kenduri atau majlis. Favoritnya mesti lah cerita hantu.

Suatu malam dan kebiasaannya Din Paku akan membawa basnya 'parking' diperkarangan masjid yang terletak diatas bukit.Memandangkan telah jauh lewat malam Din Paku jarang balik kerumahnya dan lebih gemar tidur dalam bas. Tak ada apa nak risau sangat keluarga dirumah. Anak-anak jantan dah besar.

Sedang cuba si Din Paku melelapkan mata, tergerak hatinya melihat keluar tingkap bas.Dilihatnya seorang kanak-kanak berpakaian seragam sekolah berjalan dibawah bukit.Pergi sekolah agaknya.

Naik bulu romanya tiba-tiba.Pergi sekolah apa?Jam dah pukul 3 setengah pagi.......

2-Pengalaman Din Paku yang lain.Senario yang hampir sama.Parking dalam kawasan masjid.Bersiap untuk tidur. Mesti ada je benda seram jadi.

Terdengar tiba-tiba bunyi kayu dan besi bergegar distor sebelah surau. Din Paku tahu disitu diletakkan keranda dan tempat basuh jenazah. Itu ke benda kayu dan besi yang berbunyi tadi?Bunyi bersambung-sambung sampailah Din Paku tertidur.

3-Ini cerita daripada Mak Andak juga. Beliau ceritakan tentang sebatang jalan di Simpang Perani meuju ke Aping.

Keluarga jirannya. Suami pemandu teksi dan isteri pula penulis lupa kerja apa.Suatu malam melaluilah jalan tersebut. Nampak kejauhan.

Seorang wanita berkebaya merah. Ramping tubuh badan. Memegang beg pakaian lama.Melambai-lambai lembut menahag teksi mereka.

Si suami nyaris berhenti tapi dimaki si isteri suruh meneruskan perjalanan. Sepanjang jalan tersebut ialah kelapa sawit dan kegelapan saja, masakan tiba-tiba ada perempuan berseorangan berani berada disitu malam-malam?

Mak Andak membuat spekulasi(pendapat semata-mata) mungkin dijalan tersebut wanita berkebaya merah menemui ajalnya. Pak Andak juga bersetuju dengan mengatakan mungkin juga pekerja-pekerja Indonesia yang banyak bekerja diladang-ladang sawit itu mungkin disebabkan sebab-sebab tertentu terpaksa menguburkan kawan-kawan mereka yang meninggal dimana saja. Ala kadar.Menyebabkan (kononnya) pelbagai gangguan pelik sepanjang jalan tersebut.Mungkin. Wallahualam.

4-Lagi cerita dari Mak Andak. Pasangan suami isteri tersebut memang terpaksa melalui jalan tersebut hari-hari bekerja. Suatu malam mereka ditahan oleh seseorang. Sekali lagi si suami mahu berhenti, si isteri menyinga menyuruh si suami menekan minyak sehabis-habisnya.

Orang yang ditahan itu seperti sekeping papan saja dari tepi tatkala kereta melepasinya...

5-Mak Usu tergelak sebaik Mak Andak habis bercerita. Suatu malam Mak Usu dan Pak Usu melalui sebatang jalan yang gelap. Penulis tak pasti mereka berdua mahu kemana. Menaiki kereta Honda Accord tahun 90 an.

Dilihat mereka seorang lelaki keluar dari tepi hutan.

Berdarah-darah dan baju koyak rabak.Menahan-nahan kereta mereka.

Kalau dah jalan gelap selepas itu ada pula sosok berdarah begitu yang mahu mereka berhenti, masakan pula nak berhenti.Pak Usu menekan minyak sehabis-habisnya.

Esok hari keluar disuratkhabar satu kemalangan ditempat dilihat lelaki berdarah menahan mereka. Rupa-rupanya orang betul yang menahan malam tadi. Nak minta tolong. Apa nak dikata........

6-Mak Usu rancak lagi bercerita. Suatu masa anak sulungnya mahu pulang kerumah. Memandulah beliau yang kami panggil Along ini disuatu malam. Saja balik malam, sejuk dan tidak jem.

Sampai di sebatang jalan di Seremban tak silap penulis, kereta Along menjadi berat. Ditukar gear dan ditekan minyak tetap terasa berat. Kereta-kereta dari arah bertentangan menyalakan high beam ke kereta Along.

Along hairan.Diberhentikan kereta.Keluar dan memeriksa kalau-kalau ada tayar pancit.Tiada.

Diteruskan perjalanan.Namun masih terasa berat.Mendaki bukit dengan gear 1 pun terasa kereta underpower dengan teruk sekali.

Along tiba-tiba terdetik melihat diatas bumbung keretanya. Hitam berbulu dan tinggi menumpang bertenggek diatas.Patutlah berat.

'Woiiiii!!!!!!tumpang tak bayar!!!!!' laung Along pada makhluk hitam tersebut.

Zuppppppp benda tersebut terbang melayang-layang.

p/s-seronok dengar cerita orang-orang tua berborak pasal cerita-cerita seram ni. Gaya pengolahan depa spontan saja dan cerita yang sepatutnya seram bertukar menjadi seronok pula didengar. Pengalaman.

Translated Ghost Story I

Sempena Halloween yang lepas.

Oleh MFT

Penulis gemar merayap ke dalam forum-forum berkaitan gitar. Salah satu kegemaran penulis ialah forum MyLesPaul. Ada banyak dibincang gaduhkan berkaitan gitar Gibson Les Paul dan lain-lain. Jika bosan cerita berkaitan gitar, penulis masuk ke bahagian ‘Back Stage’. Disini pelbagai tajuk boleh dibincangkan.

Maka sempena Halloween baru-baru ini, satu thread berkenaan paranormal/spooky dibentangkan. Salah satu cerita menarik disitu telah penulis terjemahkan dibawah. All rights reserved under their respective owner.

Saya ada sebuah cerita yang menarik. Balik pada Oktober 1996 pada masa seorang pakcik saya dalam trip bisnes di Austria( beliau membuat pam air untuk Cirque du Soleil dan lain-lain berkaitan). Pada malam yang sepatutnya beliau berlepas pulang ke Kanada, untuk sebab yang saya tak pasti, penerbangannya telah dibatalkan dan dia terpaksa bermalam semalaman lagi di sana (Austria).

Jadi bagi mengelakkan masalah lain berlaku, Pakcik terus mendapatkan teksi dan menuju ke sebuah motel murah berdekatan. Sesampai disana beliau meminta sebuah bilik dan terus mahu melelapkan mata sesampai saja nanti dalam bilik motelnya.

Sewaktu menghampiri kawasan bilik, beliau terdengar jeritan di bilik sebelah berdekatan. Enggan mempedulikan(mind your own business), Pakcik cuma mahu segera tidur.

Tidak berapa lama kemudian,Pakcik terjaga disebabkan jeritan yang sama. Kali ini beliau keluar menuju ke bilik sebelah,mengetuk daun pintu beberapa kali….tiada jawapan atau sahutan dari dalam bilik tersebut.

Beliau pun terus turun ke kaunter berjumpa pengurus motel,yang separuh tertidur. Dikejutkannya lalu diterangkan pengaduannya dan bertanya siapa yang menyewa bilik di sebelah itu?

Pengurus mengatakan cuma beliau(Pakcik) saja yang menyewa dimotel tersebut malam itu. Pakcik kemudian naik semula ke biliknya dan berfikir beliau cuma berkhayal saja tadi. Mungkin halusinasi? Mungkin…

Sebelum masuk ke dalam biliknya, Pakcik melutut di depan daun pintu bilik sebelah tersebut.Melalui lubang tombol pintu, matanya melihat seorang wanita berpakaian putih duduk disatu sudut dalam bilik tersebut

Wajahnya mengadap tepat ke daun pintu seolah mengetahui Pakcik sedang mengintai didalam. Sayu wajahnya wanita tersebut. Pakcik teringat kata-kata pengurus motel tadi…..

Bagaimanapun Pakcik tidak turun semula kekaunter melaporkan apa dilihatnya, dan berfikiran positif;- mungkin pengurus motel terlupa ada orang lain turut sama menyewa bilik malam itu. Jadi Pakcik terus menyambung lelapnya.


Pagi esoknya, waktu untuk beredar. Melintasi bilik sebelah tersebut, Pakcik tiba-tiba berhenti. Beliau mengintai lagi ke dalam bilik tersebut melalui lubang tombol pintu. Kali ini tiada apa dilihatnya, kerana lubang tombol disebelah dalam bilik seperti telah ditutup sesuatu. Merah, cuma warna merah saja dilihatnya. Merah darah. Di intai lagi. Merah.Cuma warna merah saja kelihatan. Merah darah.

Fikir Pakcik mungkin penyewa bilik tersebut yang meletakkan pelekat merah bagi menutup lubang kunci. Biarlah, fikirnya lalu bergerak turun ke kaunter.

Waktu memulangkan kunci, Pakcik memberitahu pengurus motel apa dilihatnya.
Pengurus motel menjadi panik,memberitahu isterinya yang berada bersama dibelakang kaunter. Pakcik tidak memahami butir percakapan pengurus motel dan isterinya kerana mereka bertutur dalam lingua Jerman. Jadi kemudian, pengurus mencapai sepucuk Revolver dan bergegas ke bilik tersebut yang berada dihujung motel.

Pakcik saya bertanya kepada isteri pengurus tersebut perihal yang berlaku. Dibalas isteri pengurus: ‘Tahun lepas seorang wanita dibunuh suaminya di dalam bilik sebelah bilik sewaan Encik. Setelah itu bilik tersebut tidak kami sewakan lagi pada sesiapa pun. Wanita yang dibunuh itu berada dalam keadaan yang sangat teruk’.

Isteri pengurus menambah. ‘Awak patut tengok keadaan mata wanita tersebut…ia berwarna merah, merah seperti darah.’

Habis saja isteri pengurus menerangkan, Pakcik terus meletakkan duit 200 diatas kaunter. Berlari laju melepasi beberapa blok. Menahan teksi dan terus menaiki kapalterbang berlepas pulang setengah jam saja selepas keluar dari motel.

Semenjak hari itu, Pakcik tidak pernah lagi kembali ke sana.

Pada waktu kejadian saya cuma berumur 6 tahun, dan cuma baru saja mengetahui cerita ini tahun lepas. Oh ya, Pakcik bercerai kemudiannya tak lama selepas itu. Apa punca perceraian? Pakcik bukan lagi individu yang sama selepas kejadian tersebut.

Happy reading, everybody!

Tribute to aimanku/ceritahantu

Malam RELA.

Oleh MFT

Sesekali penulis menyertai geng-geng Rela di kampung. Penulis bukan ahli Rela tapi memandangkan kawan-kawan sekampung cukup ramai menyertai pertubuhan tersebut, jadi penulis pun saja-sajalah ikut. Bosan juga mengadap laptop. Internet dibekalkan Celcom Broadband pula lembap Nauzubillah, jadi keluarlah rumah kadang-kadang malam jika kebosanan.

Tugas mengawal keselamatan ini kadang-kadang seronok bila beramai-ramai, tapi jadi tak ‘happening’ bila ada pula yang memonteng berkawal. Jadi selepas meronda-ronda keliling kampung, kami melepak pula dikawasan taman perumahan baru di belakang perumahan keluarga penulis. Jepri, Ucu Rab, Jo’a, Yan Kambeng, Abang anak Makadi, Pan, Y, Ajan, penulis dan beberapa orang lagi berlonggok depan pondok pengawal. Berborak cerita hantu. Begini cerita-ceritanya;

1-Yan Kambeng bercerita suatu malam bapanya balik kerja. Orang tua ini memandu Toyota Corolla jenis wagon. Kami di kampung panggil kereta pasar malam. Setelah di parkir kereta, orang tua tersebut berlalu ke dapur.

Yan Kambeng waktu itu melayan ‘game tape’ Contra di ruang tamu. Plup. Gelap kemudian. Takde karen(current) kata orang Pontian.

Disebabkan gelap, Yan Kambeng keluar rumah menghisap rokok. Ditujunya kerusi di depan rumah.Tiba-tiba matanya menangkap sesuatu. Lampu kereta bapanya menyala. Yan Kambeng pun masuk ke dalam meminta kunci kereta daripada bapanya. Orang tua tersebut tengah mandi. Diseluk oleh si Yan tadi kunci kereta bapanya lalu keluar rumah.

Dibuka pintu kereta dan dimatikan lampu.

‘Haiyaaaa!!!!’

Terperanjat Yan Kambeng mendengar tiba-tiba jeritan ‘Haiyaaa!!!!’ itu tadi. Dilihat tiada sesiapa dalam kereta. Seriau kemudian, Yan Kambeng terus mengunci kereta.

Plup.Elektrik kembali semula.

Bapanya yang baru selesai mandi keluar ke ruang tamu. Yan Kambeng terus memberitahu apa yang didengarinya tadi dalam kereta. Bapanya selamba aja berkata

‘Sebelum balik rumah tadi, Abah tumpangkan Cina ‘eksiden’ ke hospital. Meninggal dekat-dekat nak sampai (hos)spital tadi. Agaknya roh dia mengikut la tu.’

2. Ajan pula bercerita selepas Yan Kambeng menghabiskan ceritanya.. Penulis menampar nyamuk yang hinggap di badan. Pukk.

‘Satu malam tu aku balik rumah. Nak masuk lorong rumah aku tu kan gelap. Lorong Tok Bidan tu. Korang kalau lalu situ kan mesti ada nampak pokok besar tengah-tengah rumah aku dengan rumah sewa Abang Palang sebelah tu’.

Ajan berhenti sekejap bercerita meminta sedikit rokok daripada teman sebayanya,Abang anak Makadi .

‘Waktu aku turun dari(pada) motor , aku nampak macam perempuan tua kat bawah pokok tu’.

Ajan suka bercerita terhenti-henti. Kedengaran salakan anjin dibelakang taman baru ini, tapi memandangkan kami ramai jadi teruslah si Ajan menyambung cerita.

‘Aku tau dah. Mesti bukan orang. Jadi aku terus masuk rumah. Esok pagi Mak aku kata emak Abang Palang meninggal malam tadi. Aku pernah nampak berapa kali je emak Abang tu masa dia baru duduk situ. Pelikla kalau korang tengok muka mak dia. Bukan pelik macam ‘Alien’, pelik macam ada benda je kat Mak dia tu’.Selesai Ajan bercerita.

3.Jepri pula bercerita kali ini. Beliau ketua Rela bahagian barat dalam kampung kami. Beliau juga bekerja sebagai pengawal keselamatan di taman baru tersebut. Ada 5 unit rumah murah mengadap tebing sungai dibelakang taman perumahan penulis.

Di salah satu unit tersebut, pada suatu malam sedang berkawal Jepri terasa ada seseorang sedang memerhatikannya dari dalam rumah. Dan takat itu saja beliau bercerita tambahan pula 5 unit rumah murah itu cuma dibelakang kami saja. (Beberapa hari kemudian penulis diberitahu Jepri demam panas atas kejadian pada malam kejadian itu, patutlah tak mahu cerita panjang…..)

4.Abang anak Makadi kerani sekolah tiba-tiba mencuit Jo’a disebelahnya. Bertanya samada teringat tidak tentang hal malam tadi? (semalamnya). Jo’a mengangguk. Abang anak Makadi pun bercerita;

‘Semalam, aku, Ucu Rab, Jo dengan Pan lepak sini( taman perumahan baru). Tengah berbual dengar pulak bunyi benda jatuh. Aku tengok la kat tempat bunyi tu.’

Dipintas Jo’a ‘Elehhh.. bila semalam aku tanya kau nampak apa? Kau terus tak mahu cakap (takut). Hahahaha’ gelak Jo’a disambut gelakan kami semua.

5.Penulis terus teringat cerita-cerita misteri yang terjadi di kawasan taman penulis. Antaranya seorang penghuni taman yang kami panggil Pendek telah beberapa kali berkongsi cerita hantu.

Suatu senja Pendek keluar bermain bola, dilihatnya disatu kawasan belukar seluas 3 kali gelanggang badminton, seorang lelaki berkopiah terbongkok-bongkok membakar sampah disitu. Pendek tahu itu bukan orang, terus dipecut skuternya keluar taman.Kansel main bola, pergi lepak Bandar.

Ada sekali Pendek mengikut seorang jirannya disertai ayah si Pendek berkereta menuju ke Batu Pahat. Ke rumah sewa anak si jiran tadi. FYI anak si jiran ini tak diketahui sebabnya telah diganggu sesuatu.

Paling malang sekali anak jiran ini berubah benar kelakunya 100% setelah diganggu. Dia menjadi pendiam, mulut herot sebelah, badan menjadi obes tiba-tiba dan bercakap seorang diri.

Sampai di Batu Pahat,mereka bertiga jejak ke rumah sewa si anak jiran tadi. Pendek pun masuklah ke dalam rumah sewa itu. Gelap gelita. Bilik si anak jiran tadi di hujung rumah.

Di pendekkan cerita berjayalah mereka membawa pulang si anak jiran tadi.

Masalahnya sepanjang perjalanan pulang. Kereta mereka ditemani Pontianak, yang terbang sekejap ke sebelah kiri, sekejap ke sebelah kanan. Pendek melihat dengan ekor mata saja, tak berani berbuat apa-apa.

6. Pan pula bercerita. Suatu malam dia keluar melepak di depan taman. Kawasan kegemaran melepak kami (penghuni taman dan budak-budak kampung lain) waktu itu ialah disebelah rumah rumah TNB.

Pan keluar jam 8 lebih kurang. Didapati masih belum ada sesiapa melepak disitu lagi. Maka duduklah dia sambil menghisap rokok.

Panggg!!!!

Kedengaran bunyi sesuatu jatuh diatas rumah bumbung TNB. Pan fikir biasa-biasa aja.

Panggg!!!!

Bunyi lagi. Pan terus balik ke rumah. Hahahaha. Kami semua tergelak lagi selesai Pan bercerita.

7. Sebagaimana diberitahu di atas tadi, ada sungai dibelakang taman penulis. Sungai ini tidaklah dalam. Airnya tohor berlumpur. Dikawasan muara menuju ke laut menjadi kegemaran budak-budak berendam. Dulu pernah ada orang ternampak seekor buaya berekor pendek dalam sungai. Tapi dasar budak kampung, tetap berendam juga. Orang kata mungkin jelmaan jin si buaya ekor pendek itu.

8.Ucu Rab tiba-tiba bercerita kenangan masa budak-budaknya. Umur Ucu Rab ini peringkat hujung-hujung umur belia namun berjiwa rockers. Beliau bercerita hantu kum-kum. Seorang makciknya pernah diganggu hantu kum kum sampai masuk (hos)spital. Jepri menyampuk bertanya samada kami mengingati kisah perempuan purdah yang keluar mencari 40 orang anak gadis? Kami mengiyakan saja.

Penulis teringat dikatakan perempuan ini menaiki kereta kancil merah. Jadi setiap masa nampak kereta kancil merah, maka penulis mesti nak tengok siapa dalam kereta. Paling lawak dikatakan orang perempuan purdah ditangkap di Muar. Apa yang lawak?pasal lepas tu keluar cerita dalam Metro perempuan purdah pusing satu semenanjung.

Di Pontian pula dulu-dulu, dalam hujung 70 an kecoh dengan cerita perempuan misteri makan katak. Kira bukan oranglah tu. Kawasannya ialah di pokok besar menghadap perhentian bas Pontian yang lama di tepi laut.

9.Seorang kawan sekampung bercerita disebelah Lorong Tok Bidan, Pontianak muncul mengganggu orang balik lewat malam. Baru saja terjadi beberapa bulan lepas. Kami mengangguk kerana dulu pernah ada seorang penghuni kampung yang mental otaknya mengejar Pontianak dengan parang. Dikejar hingga ke jeti dibelakang lorong rumah Pak Noh Tikus di muara sungai.

Tak lah dikatakan Pontianak yang dikejar si mental itu adalah sama dengan Pontianak yang disebelah Lorong Tok Bidan itu. Mungkin lah, mungkin….


Kedengaran lagi salakan anjing dibelakang taman perumahan baru. Kami terus sambung bercerita.

Translated Ghost Story II

Sempena Helloween II

Oleh MFT

Keluarga besar saya berasal dari Mexico dan Sepanyol. Kami mewarisi beberapa cerita turun temurun, yang dikira pengalaman secara berdepan terus@ first hand. Saya mesti tegaskan sekarang, ahli keluarga yang menyampaikan cerita yang saya ingin kongsikan disini bukanlah jenis orang yang akan mereka-reka cerita dan berbohong terutama berkaitan cerita-cerita paranormal dan misteri begini.

Disini sebuah cerita yang ‘pretty creepy’(agak menyeramkan) untuk dikongsi:

Dalam kebudayaan Sepanyol/ Mexico terdapat sesuatu yang digelar ‘Lechuza’. Ia dikatakan simbol nasib buruk dan kejahatan. Berbentuk seekor burung hantu yang besar, dan dikatakan membawa semangat ahli sihir perempuan(witch) dan dikatakan kadangkala ditemui mempunyai bentuk kepala manusia berbadan burung hantu. Pada kita yang kononnya moden ini memang kedengaran kelakar cerita-cerita begini. Kepala manusia tapi berbadan burung?Ahli sihir? Hahaha. Tetapi… Cerita yang didengari ini telah membuatkan saya berfikir semula tentang hal-hal berkaitan mistik sebegini.

Kisah ini terjadi pada Pakcik sebelah emak saya (Great Uncle/Datuk Saudara). Beliau menceritakan pada emak saya dan kaum keluarganya yang lain. Datuk Saudara cuma bercerita kisah ini pada waktu mereka semua telah dewasa dan berkeluarga, maka ini bukanlah cerita untuk menakutkan budak-budak kecil. Waktu kejadian, Datuk Saudara yang ketika itu berumur belia berada dirumah ibu bapanya yang jauh dari bandar dan terasing pula kedudukannya.

Kebetulan ada seekor burung hantu besar terbang mengelilingi rumah.
Memandangkan kepercayaan mereka yang menganggap burung hantu melambangkan sesuatu yang kurang baik, Datuk Saudara cuba menghalau burung hantu tersebut.
Beliau memaki "Mañana bienes por sal, hijo de tu @#&% madre!" . Yang jika ditafsirkan berbunyi ‘Esok sajalah kau datang ambil garam disini,@%$& punya burung!!!’. Tapi frasa tersebut asasnya ialah cuma untuk menghalau saja burung hantu tersebut meninggalkan kawasan rumah.

Datuk Saudara tidaklah berfikir apa-apa kesan boleh terjadi tatkala menghalau burung hantu tersebut. Maka burung hantu tersebut terbang pergi. Keadaan tenang-tenang saja kemudian.

Pagi esoknya kedengaran ketukan perlahan dimuka pintu. Datuk Saudara pun menjenguk keluar. Dilihatnya seorang gadis kecil tidak berambut dengan wajah pucat, berpakaian gaun putih lusuh didepan pintu. Gadis kecil kemudian bertanya samada terdapat garam di dalam rumah untuk diberikan padanya?

Tanpa bercakap apa-apa, Datuk Saudara bergegas ke dapur mengambil sebungkus garam dan terus memberinya pada si gadis kecil. Dengan selamba gadis kecil menyusuri jalan tanah merah dan menghilang.

Happy reading everyone!!

Is it meant to be?

Do you believe in love?(SingleTrackMind)

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA

EMASA