Sunday, June 5, 2011

Sambungan

Sambungan daripada Rockers dan mistikal

5-Robert Johnson, seorang legenda Blues, dinobatkan sebagaiThe King of Delta Blues. Beliau mempengaruhi ramai gitaris dari tahun 30an hingga ke masa kini.

Legendaris Blues yang lain-Son House mengingati Johnson dengan sebuah cerita.

‘Waktu itu saya dan kumpulan saya bermain di satu pub.Robert Johnson selalu berada disitu. Saya dan seorang lagi kawan satu band selalu mempersendakan Robert. Beliau selalu ke mana-mana dengan gitarnya.Masalahnya dia bukan pemain gitar yang baik.’ terang Son House mengimbas kembali cerita pada tahun 1931 dahulu.

‘Memang teruk kami perlekehkan Robert, dan satu hari dia menghilangkan diri. Sampailah setahun kemudian, didepan pintu pub berdiri seseorang, tak lain tak bukan-Robert Johnson. Dia dah kembali. Masih dengan gitar!!Haha’ sambung Son House.

‘Dia masuk ke dalam pub. Saya fikir dia masih Robert yang dulu. Saya tanya kemana dia pergi selama ini dan apakah dia sudah tahu bermain gitar?’ kata Son House.

‘Robert tersenyum, dengan senyumannya yang terkenal itu, dan meminta masa seminit saja untuk beraksi diatas pentas, untuk membuktikan dirinya.’jelas Son House.

‘Ok, kata saya. Pastikan kau dah tahu bermain gitar tu atau aku halau kau keluar.’ kata saya.

‘Kemudian semua orang dalam pub ternganga melihat beliau bermain gitar sambil menyanyi. Sangat–sangat handal!!’ Son House menamatkan cerita.

Tidak banyak maklumat yang tinggal mengenai Robert Johnson. Seingat penulis cuma ada beberapa saja foto Robert Johnson yang masih terselamat. Rakaman lagu-lagunya juga masih ada walaupun kedengaran sangat kasar, dengan semangat blues yang pekat.

Kemashyuran beliau sangat ketara. Bila beliau bermain gitar, semua orang akan menari dan berhibur hingga ke pagi.

Namun pasti ada harga yang perlu dibayar kelak.

Tragedi terjadi bila seorang wanita bersuami sangat meminati Robert Johnson dan beliau melayan wanita itu seperti melayan peminatnya yang lain. Malangnya suami wanita itu tadi tersangat perengus dan cemburu. Robert Johnson kemudiannya diracun suami wanita itu .

Dikatakan waktu Robert sedang nazak, beliau berteleku seperti anjing dan menyalak-nyalak sehingga mati.

Ada yang mengatakan Robert Johnson telah mengadakan perjanjian dengan Iblis, demi menjadi seorang pemuzik yang hebat. Perjanjian itu berakhir dengan nyawa Robert sendiri.

Beliau seolah-olah membenarkan cerita janji beliau dengan Iblis itu, bila menulis lagu-lagu bertajuk Hellhound on my trail dan The Devil’s blues.

Masyarakat Barat percaya yang jalan dengan 4 simpang adalah kawasan pertemuan Iblis, dan Robert Johnson dikatakan telah membuat perjanjian di simpang 4 dikawasan US 61 dan US 49 di Clarksdale, Mississippi.

Kontroversi terus melanda Robert Johnson hingga kawasan persemadiannya juga dikatakan ada dipelbagai tempat- di Morgan City, Itta Bena,dan Greenwood.

Mungkin Robert sendiri tahu, beliau tidak akan tenang walau selepas mati bila menyanyikan- You may bury my body down the highwayside/ So my old evil spirit can catch a Greyhound bus and ride

No comments:

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA

EMASA