Sunday, February 20, 2011

Muhammad s.a.w

Rasulullah SAW diutus oleh Allah SWT ke dunia ini sebagai pembawa rahmat.Firman-Nya yang bermaksud: "Dan tidak Kami utuskan engkau (Muhammad) melainkan untuk rahmat kepada sekalian alam." (Al Anbiya: 107)

Di bawah ini dipaparkan betapa agungnya cinta dan kasih sayang Rasulullah SAW kepada manusia bahkan juga kepada binatang. Bukan sahaja kepada orang Islam tetapi juga kepada yang bukan Islam.

**Pernah seorang Arab Badwi meminta sambil menarik dengan kasar jubah buatan Najran yang kasar kainnya, yang dipakai oleh Rasulullah SAW hingga berbekas di leher baginda. Tetapi baginda tidak marah, malah menghadiahkan jubah itu kepada Arab Badwi tersebut.

**Seorang wanita tua selalu menyakiti Rasulullah SAW dengan meletakkan duri, najis dan lain-lain halangan di jalan yang selalu dilalui oleh Rasulullah. Namun Rasulullah tidak bertindak balas. Pada suatu ketika apabila wanita itu sakit, Rasulullah SAW menziarahinya. Dengan penuh kasih baginda bertanya khabar. Wanita tua itu terharu dengan kebaikan Rasulullah, lantas memeluk Islam di tangan baginda.

**Rasulullah pernah dilihat oleh para Sahabatnya mencium anak kecil, lantas seorang Sahabat menegurnya, "Engkau mencium anak kecil, ya Rasulullah?"
Kerana pada sangkaannya Rasulullah tidak pernah mencium anak kecil. Baginda mengiyakan lantas bersabda, "Barangsiapa tidak mengasihi, dia tidak akan dikasihi."

**Rasulullah SAW sangat mengasihi Sahabat-Sahbatnya. Jika seorang Sahabat sudah dua tiga hari tidak kelihatan, baginda akan bertanya: "Ke mana perginya si polan, si polan itu..."

**Jika ada orang yang meminta tolong pada Rasulullah SAW, tidak pernah baginda tidak menunaikannya. Baginda sangat prihatin dan amat mengambil berat kesusahan orang lain. Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa yang menunaikan satu hajat saudaranya, akan Allah tunaikan 70 hajatnya."

**Pernah suatu ketika seorang Arab Badwi kencing di satu sudut dalam Masjid Nabi. Ada di antara para Sahabat marah kerana sikap tidak beradab itu. Tetapi Rasulullah SAW tetap tenang dan berkata: "Biarkan dia menyelesaikan hajatnya..."
Setelah lelaki tersebut selesai, Rasulullah sendiri menjirus air ke atas najis itu dan kemudiannya barulah memberitahu Arab Badwi tersebut adab-adab di dalam masjid.

**Ketika Rasulullah SAW berdakwah dengan anak angkatnya Zaid bin Harisah di Thaif, baginda telah dibaling dengan batu oleh kanak-kanak dan pemuda-pemuda nakal yang disuruh ber-buat begitu oleh penduduk kota tersebut. Akibatnya, lutut baginda telah berdarah. Melihat penganiayaan itu, malaikat sangat marah sehingga menawarkan untuk menghempap penduduk Thaif dengan bukit-bukit di sekitar bandar itu. Tetapi Rasulullah SAW menolaknya dan berkata: "Jangan, mereka tidak tahu saya ini rasul-Nya." Selepas itu baginda berdoa untuk penduduk Thaif, " Ya Allah, berilah petunjuk bagi kaumku, sesungguhnya mereka tidak mengetahui."

**Pernah seorang Sahabat duduk secara menghimpit pahanya dengan paha Rasulullah SAW. Baginda membiarkan sahaja untuk menjaga hati Sahabat tersebut supaya tidak menganggap yang Rasulullah SAW tidak sudi duduk bersamanya.

**Sewaktu hijrah ke Madinah, Rasulullah SAW telah dikejar dengan kuda oleh seorang bernama Suraqah yang bercita-cita merebut hadiah yang ditawarkan oleh kafir Quraisy Makkah jika berjaya membunuh Rasulullah SAW. Setiap kali kuda Suraqah mendekati Rasulullah SAW, setiap kali itulah kudanya tersungkur jatuh. Rasulullah SAW tidak bertindak apaapa sebaliknya memaafkannya. Akhirnya Suraqah menyerah dan berjanji tidak akan cuba membunuh Rasulullah SAW lagi.

**Suatu ketika seorang musuh bernama Dat`sur mendapati Rasulullah SAW sedang berehat di bawah pokok seorang diri. Dia terus melompat dan meletakkan pedangnya di leher Rasulullah SAW dan berkata: "Siapa yang akan menyelamatkan nyawa kamu dari tanganku?" Rasulullah SAW spontan menjawab: "Allah!"
Mendengar jawapan Rasulullah itu, Dat`sur menggeletar hingga pedangnya jatuh daripada tangan.
Rasulullah SAW mengambil pedang itu dan bertanya: "Kali ini siapa yang akan menyelamatkan kamu dari tanganku?"
Dat`sur tergamam dan menjawab: "Tiada siapa."
Akhirnya Rasulullah SAW memaafkan dan melepaskan Dat`sur. Melihat kasih sayang yang ditunjukkan oleh Rasulullah itu, Dat`sur pun mengucap dua kalimah syahadah.

**Pada ketika yang lain, dalam perjalanan menuju ke pasar, Rasulullah SAW melihat seorang budak sedang menangis di tepi jalan. Bila baginda tanyakan mengapa menangis, budak itu menjawab bahawa dia menangis kerana duit yang diberi oleh tuannya telah hilang. Rasulullah SAW terus menggantikan duit yang hilang itu dengan duit baginda sendiri. Tetapi apabila baginda balik dari pasar, dilihatnya budak yang sama masih menangis. "Kenapa kamu masih menangis?" tanya Rasulullah SAW. "Kali ini saya menangis kerana takut dimarahi dan dipukul oleh tuan saya kerana saya sudah terlambat pulang dari pasar," jawab budak itu.
Untuk mengelakkan budak itu daripada dimarahi, Rasulullah SAW sendiri menemaninya pulang. Rupanya rumah itu dihuni oleh sekumpulan wanita. Rasulullah SAW terus memberi salam. Setelah tiga kali memberi salam, barulah salam Rasulullah SAW itu dijawab. Rasulullah SAW bertanya: "Apakah kamu tidak dengar salam saya sebelumnya?" Wanita-wanita itu menjawab: "Kami dengar, tetapi sengaja kami tidak jawab supaya kami mendapat doa daripada Rasulullah SAW banyak kali..."
Rasulullah SAW terus menerangkan mengapa budak itu lambat. Baginda meminta supaya budak itu tidak dirotan, tetapi sekiranya mereka tidak puas hati, Rasulullah menawarkan dirinya sebagai ganti untuk dirotan. Lantas Rasulullah SAW menyingsing lengan bajunya. Mendengar kata Rasulullah SAW itu, kumpulan wanita itu lantas berkata:
"Ya ,Rasulullah. Mulai sekarang, kami merdekakan budak ini."
Itulah kesan kasih sayang yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW .

**Rasulullah SAW berjiran dengan seorang Yahudi. Baginda sangat menjaga hak-hak jiran. Baginda tidak pernah melakukan sesuatu yang menyakiti hati jirannya malah baginda selalu menghadiahkan makanan dan lain-lain hadiah kepada jiran Yahudinya itu. Rasulullah SAW juga sangat mengambil berat tentang hak-hak kafir zimmi. Baginda bersabda: "Siapa yang menzalimi kafir zimmi walaupun orang Islam sayalah pembela (penebusnya)." .

**Rasulullah SAW juga sangat mengasihi binatang. Baginda melarang kanak-kanak menyeksa binatang. Untuk menyembelih binatang, Rasulullah SAW berpesan supaya menggunakan pisau yang tajam, agar binatang tersebut cepat mati dan tidak lama dalam kesakitan.
Rasulullah SAW sering mengingatkan supaya unta-unta dan himar tidak dibebani oleh muatan yang berlebihan daripada apa yang sanggup ditanggung.
Ketika dalam perjalanan dari Madinah ke Makkah di tahun kemenangan, Rasulullah melihat seekor anjing di tepi jalan. Anjing itu mengeluarkan suara seakan-akan membujuk anaknya yang sedang mengerumuninya untuk menyusu. Maka Rasulullah meminta seorang Sahabat untuk menjaga jangan sampai ada dari kalangan anggota rombongan baginda yang mengganggu anjing itu dan anak-anaknya.
Ketika Rasulullah melihat seekor himar yang telah diberi tanda dengan besi panas di mukanya, baginda menentangnya dan melarang haiwan diberi tanda dan dipukul di mukanya.

**Ketika Rasulullah meninggalkan kabilah Saqif, ada seorang lelaki yang memohon kepada baginda, "Wahai Rasulullah, berdoalah untuk kebinasaan mereka."
Rasulullah SAW sebaliknya berkata: "Ya Allah, berilah petunjuk kepada kabilah Saqif dan bawalah mereka (ke jalan yang benar)."

Sekian.

http://kawansejati.ee.itb.ac.id/book/export/html/15359

No comments:

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA