Tuesday, April 19, 2011

MSC

'Od, jom pi Khalel.Naik motor ang.'

Jam 1 pagi.

Saya order limau ais, megi kurang kuah. Kawan tadi roti susu sama susu segelas. 3 pagi balik bilik.

Kelas cuma 2 hari dalam seminggu. Bahagia betul hidup. Seminggu paling kurang sekali pergi jamming, karaoke, Georgetown, Queenbay Mall. Library pula seminggu paling kurang 2 kali. Rajin juga saya dulu-dulu.

Tesis? Semester depan baru pulun (ternyata keputusan yang tidak tepat. Patutnya 1st semester, tesis tu dah siap Kajian Literatur(50%)).

Kalau ada assignment seboleh-bolehnya kami kawan-kawan sekepala saja dalam kumpulan (untuk tugasan kumpulan).

Kalau kena grup dengan kawan sekursus selain geng kami, rasa tak seronok.

Nak-nak geng dengan sesetengah non Malay, bukan 'foreigner'. Kawan sekursus yang 'foreigner' ramai yang bagus-bagus. Mungkin kerana depa lebih dewasa dan faham tanggungjawab selain sedar mereka perantau.I am proud with them.

Ada yang ok, baguslah, kena yang............Fahamlah? Non Malay pun bukan nak sangat grup dengan Melayu. 4 tahun di universiti, nak kata perkauman sangat, lebih pada rasa keselesaan dan kepercayaan lebih memihak pada kaum sendiri.

Nak kata Melayu negatif? piiiiirahhhhhhh angpa.....Waktu 'presentation' Melayu paling top.

Kualiti kerja kadang Melayu menang, kadang depa menang. Itu bergantung pada pelbagai faktor. Macam yang saya lihat kadang-kadang ketua dipilih yang rasa bermasalah besar. Maksudnya bukan isu kepimpinan, tapi tanggungjawab semua ahli kena fahamlah.

Jaranglah saya jumpa yang bermasalah, adalah seorang, waktu ijazah muda dululah. Orang negeri sendiri. Manusia serigala.

Senang cerita bukan rasis tapi kalau jumpa, Melayu atau bukan Melayu, yang senang 'kawtim', memang best buat kerja.

Yang penting siap kerja, waktu bentang cakap apa saja. Broken English? Lebih bagus dari 'broken'- kes duit takdak.

Hmm..........Rindu suasana masa tu.

Ya Allah, bantulah hamba sambung PHD. Amin.

No comments:

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA

EMASA