Monday, May 30, 2011

Makan is Heaven

'Makan mana?'

Ayat favorit kami kawan-kawan usai saja kelas sebelah pagi. Antara tempat utama ialah kafe Desa Indah Kembara (lauk pauk pelbagai dan paling penting murah-murah, contoh nasi lebih+ayam+sayur+ikan+kentang+sambal belacan=RM3 lebih), kafe Bakti(harga standard, penuh sesak tapi pasal kenal dengan Kakak yang jual situ, kami tak kisah sangat la), gerai makan di Sungai Dua (lupa nama kedai, tapi trademark disitu ialah gulai rusa(?), mahal tapi penuh sesak) dan paling canggih ialah di Seoul Garden di Georgetown sana(Gurney Plaza). Satu kepala RM20++ dan makan sampai taubat tak mahu datang lagi.

Waktu makan malam pula, kadang kalau rajin kami turun sama ke kedai-kedai tomyam yang bersepah. Biasanya di Mutiara Tomyam(paling kerap disini, pelayan pun dah kenal kalau datang aja tak payah ulang order, pasal dah kerap sangat datang makan menu yang sama), Nur Tomyam( kawan-kawan minat makan sini, aku tak berapa sangat pasal sini port couple, aiseh leceh), kadang di Juara Sulung Tomyam(kat sini agak kurang sikit, ada sekali order lain sampai lain), atau Nazri Cafe(pernah tunggu order 1 jam, epik. Terus kena banned 1 semester). Ini semua kedai dikawasan Ivory.

Ada juga kami makan jauh sikit seperti di 'Turbo'/Ina Cafe (aku suka port sini, tomyamnya sedap dan tak kedekut nasi sangat, suasana lebih santai tapi selalu kena 'raid', kes pekerja Selatan Siam), Longkang(makan char keoy teow), dan ada satu kedai depan 7eleven Sungai Dua.

Sarapan jarang-jarang pasal kami campur terus sarapan dengan makan tengahari. Tapi kalau rajin juga turun biasanya di kafe desa saja atau paling rock di Restoran Khalel, kena nasi lemak mamak. Rasa lemak-lemak tak macam nasi lemak biasa. Sambal pun rasa lemak-lemak manis. Kacang pun rasa lemak-lemak manis. Muka mamak jual aja yang tak.....

Sekarang bila bosan tak tahu nak makan apa, bawalah diri ke dapur menyiapkan magi kari letup kurang air tambah telur ayam 2 biji, pun dah Alhamdulillah.

p/s-nasi kandar?pehhh. Setahun dah tak pekena.

No comments:

KAWAN

Blog-blog saya yang lain

1SEKOLAH 1MALAYSIA

EMASA